Sådan vælger du det rigtige staffeli

Vil du i gang med kunstmaleri, eller har du allerede trådt dine spæde barneskridt, men mangler et staffeli? Så læs denne guide, som forhåbentlig kan hjælpe dig til at vælge det helt rigtige staffeli. Der er mange fordele ved at anvende et staffeli, fremfor blot at lægge lærredet på bordet eller stille det op ad hvad man nu lige har for hånden.

  • Du kan fastspænde lærredet, så det ikke vælter
  • Du kan arbejde på maleriet i samme plan som det senere skal ophænges
  • Du risikerer ikke at spilde på det, som du gør hvis maleriet ligger på bordet
  • Du kan arbejde siddende eller stående

Hvilket staffeli skal jeg så købe?

Hvilket staffeli du skal købe afhænger i høj grad af, hvilke malerier du maler, og ikke mindst lærredsstørrelsen. Arbejder du på meget store lærreder er et bordstaffeli ikke så velegnet, men arbejder du derimod mest med små lærreder vil netop bordstaffeliet være velegnet. Er du til landskabsmalerier kan det være praktisk med et staffeli der kan foldes sammen, og bruger du voldsomme bevægelser i attelieret vil et solidt studiestaffeli være det rigtige for dig.

Du skal også vælge et staffeli ud fra den type maling du anvender. Maler du akvareller, kan det være en fordel med et staffeli hvor du kan indstille vinklen, mens du ved oliemaling kan have gavn af et staffeli der står lodret eller næsten, idet maleriet så ikke opsamler så meget støv, mens malingen tørrer.

Bordstaffelier

Bordstaffelierne er typisk de billigste, men er begrænset af at du, som navnet antyder, skal stille dem på et bord. Du kan ofte få dem med en indbygget kasse, som kan bruges til opbevaring af dine pensler, maling og andre fornødenheder.

Studiestaffelier

Studiestaffeliet er beregnet til fast opstilling indendøre, og kan typisk ikke transporteres rundt. Staffelierne findes med tre ben eller firkantet ramme, hvor dem med firkantet bundramme oftest er de mest solide, så maler du kraftfuldt kan et sådant staffeli være værd at overveje.

Landstaffelier

Landstaffeliet, eller feltstaffeliet, er typisk beregnet til, at man kan klappe det sammen, og tage det med under armen. Det er jo en fordel hvis du maler meget “on location”. Endvidere kan landstaffelier ofte fås i mange forskellige materialer, som eksempelvis aluminium, så det ikke vejer alverden. Ligesom med bord- og studiostaffelier fås landstaffelier i mange forskellige prisklasser, startende med de billigste til få hundrede kroner, og op til mange tusinde kroner.

1 comment for “Sådan vælger du det rigtige staffeli

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *